maanantai 29. joulukuuta 2008

Reseptiarkistoni

LOTTAKAKKU
Nopeasti mikrossa valmistettava suklainen kakku - kuuluisan mudcakein sisko. Kakku on sen verran äkkimakea, että montaa palaa ei tarvitse ottaa. Ylimääräisiä paljoja ei jää - lapset huolehtivat myös leivontakipon nuolemisesta.

100 g sulatettua margariinia tai voita
3 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaota - van Houten tms.
1/2 tl suolaa
1/2 tl vaniljasokeria

Sulata margariini ja lisää muut aineet margariiniin. Kaada taikina mikronkestävään piirasvuokaan ja paista täydellä teholla 5 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä. Kakku jää kosteaksi. Tarjoa herkku vaikkapa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. Nam!

PARAISTEN PIPARIT
Ne ainoat oikeat piparit!

1,5 dl tummaa siirappia
200 g sokeria
250 g voita tai margariinia
1 rkl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl pomeranssin kuorta
2 kananmunaa
3 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Kiehauta siirappi, sokeri, rasva ja mausteet. Jäähdytä seos. Lisää munat yksitellen, seosta hyvin vatkaten. Lisää suola ja jauhot joihin on sekoitettu sooda.
Anna taikinan kovettua jääkaapissa vuorokausi. m
Kaaviloi taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä.
Ota pipareita (sydän) muoteilla ja paista niitä 5-7 minuuttia 200 asteessa.

TAIKINA ABC
Tähän on kerätty aina tarvittavien perustaikinoiden ohjeita.

SOKERIKAKKUTAIKINA

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
margariinia ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Voitele ja korppujauhota tasapohjainen kakkuvuoka.
Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään ja lisää siivilän läpi vaahdon joukkoon. Sekoita taikina varovaisesti tasaiseksi puuhaarukalla. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä noin puoli tuntia uunin alatasolla. Kumoa kakku ja anna jäähtyä. Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan ja täytä haluamallasi täytteillä.

LETTU- JA PANNUKAKKUTAIKINA

5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä

Vatkaa puolet maidosta ja muut aineet sekaisin tasaiseksi taikinaksi. Lisää loput maidosta ja anna taikinan turvota hetki ennen paistamista.

MAKEA PIIRASPOHJA

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. lisää joukkoon vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Täytä piirakka marjoilla ja kermaviili-kananmunaseoksella (2 dl kermaviiliä/1 kananmuna). Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia.

MUROKAKKUTAIKINA / kahvikakku

200 g rasvaa
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl nestettä (maitoa, mehua, kermaa, kermaviiliä)
makua antavia aineita, esim:
1-2 rkl appelsiininkuorta / kaakaojauhetta -
1 tl inkivääriä / kanelia / kaardemummaa / neilikkaa -
1 dl rusinoita / pähkinöitä / kuivattuja hedelmiä / rouhittua suklaata -

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka tai rengasvuoka. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhot ja vaniljasokeri keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen nesteen kanssa. lisää makua antavat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä kakkua 45-60 minuuttia.

SUOLAINEN PIIRASPOHJA

3 dl vehnäjauhoja
150g margariinia
3/4 dl kaurahiutaleita
1 kananmuna

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nypi vehnäjauhot ja margariini murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kaurahiutaleet. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille ja anna levätä jääkaapissa hetken ennen täytteen lisäämistä.
Täytä pohja esim. kinkulla ja paprikalla, erilaisilla kypsennetyillä kasviksilla tai sipulilla ja pekonilla. Lisää munamaito (2dl maitoa / 1 kananmuna) sitomaan raaka-aineet yhteen.


PITSAPOHJA

25 g hiivaa
2 dl vettä
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä


Taikainan voi maustaa, niin halutessaan, esim. pitsamausteella, oregaanolla, basilikalla tai murskatulla valkosipulilla.

Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola ja sokeri. Lisää vähitelleen jauhot hyvin sekottaen. Viimeiseksi lisätään öljy. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia.

Lämmitä uuni 225 - 250 asteeseen. Annoksesta tulee kaksi pyöreää pitsaa. (Meidän sakille, 5 henkilöä, on tehtävä ainakin tupla-annos.)

Täytä pitsa ja paista 10-15 min.

Rapea hyvä pohja.



1 kommentti:

  1. Täytyy vissiin töissä printata ulos nämä reseptit. Niin sitten löytyy helppoja ohjeita kun tarvitsee. Olet ehtinyt tehdä paljon jo kahdessa päivässä. Tänään otentaan vielä rauhallisesti. Käydään kahvilla mummilla ja sitten syödään luklaata ;)
    Nauti päivästä,
    Lotta

    VastaaPoista